Részletek
CSALÁN
Közismert gyógynövény, melyet takarmányozási célokra és egyes vidékeken élelmiszerként is használnak. Sokoldalúságát mutatja, hogy a biotermesztésben kivonatát gombás betegségek és rovarok elleni védekezésnél alkalmazzák Az iparban a klorofill-előállítás nyersanyaga. Sokféle, élettanilag előnyös hatású anyagot tartalmaz. Különösen a klorofill, karotinoidok, vitaminok (B, C, K, U) jelentősek. Levelében- egyéb ásványi anyagok mellett- nagy mennyiségű magnézium található. Az egyik legjobb természetes növényi magnézium forrás. A gyógyászatban gyulladásgátló, vizelethajtó, antioxidáns hatását használják fel. Kivonataiban és gyógynövénykeverékekben reuma ellen, valamint a prosztata megbetegedéseinek kezelésében alkalmazzák. Több gyógyszer alkotórésze. A legújabb kutatások tanúsága szerint önmagában és gyógynövény-kombinációkban sikeres kiegészítője a hagyományos orvosi kezelésnek.
A teakészítés ajánlati módjai:
1. Virágokból, levelekből, füvekből álló teák esetén 1 csésze teához (2,5dl) egy csapott evőkanálnyi anyagot tegyünk, öntsük rá a forrásban lévő vizet, majd 5 perc után szűrjük le.
2. Gyökerekből, kérgekből, termésekből és magvakból álló teák esetén 2,5dl forró vízben 5 percig főzzük az egy csapott evőkanálnyi növényi anyagot, majd leszűrjük.
3. Egyéb növényi anyagokból vagy hőre érzékeny anyagból álló teákat 1 csapott evőkanál mennyiségben csészébe téve kézmeleg vízzel leöntjük, lefedjük és legalább 5 órás áztatás után leszűrjük.
A teakészítés ajánlati módja: 1.
Összetevők:
csalánlevél
Származási hely:
Magyarország
Gyártó:
Gyógyfű Kft.