Ingyenes* kiszállítás 20 000 Ft feletti vásárlás esetén csomagpontra

Telefonon rendelne vagy kérdése van?

Hívjon minket! +36203643130

Blog

Hatásos Fényvédelem

Finibus Bonorum
2021.05.04 10:09
Hatásos Fényvédelem

Fényvédő (napvédő) termék” alatt minden olyan készítmény értendő (krémek, olajok, gélek, spray-k),
amelyet azért használnak emberi bőrön, hogy főképp az UV sugárzástól védje azt, azáltal, hogy a
sugárzást elnyeli, szétszórja vagy visszaveri.

Miközben az UVB sugárzás(290-320 nm) „leégést” és az ebből eredő pirosodást (erythema) okoz, az UVA-sugárzás (320-400 nm) a bőr idő előtti öregedésért felelős, és zavarokat okozhat az immunrendszerben. Mindkét sugárzástípus jelentősen növeli a bőrrák kialakulásának kockázatát.

A fényvédő (napvédő) termékek, napozószerek:

  1. hatékony védelmet nyújthatnak a leégéssel szemben;
    2. megakadályozhatják a napsugárzás okozta bőröregedés kialakulását;
    3. védelmet nyújthatnak a bőr ellenállóképességének napsugárzás okozta gyengülése ellen;
    4. a fényvédő termékek használata megakadályozhatja egyes bőr-karcinómák kialakulását

Az úgynevezett fényvédő faktor (angolul Sun Protection Factor, SPF) csak a leégés(azaz az UVB-sugárzás)elleni védelem mértékére vonatkozik, az UVA-sugárzás elleni védelemre viszont nem.

A csupán UVB-védelemmel rendelkező fényvédő termékek hamis biztonságérzetet kelthetnek, hiszen használatuk ellenére a veszélyes UVA-sugarak továbbra is elérik a bőrt.

Ahhoz, hogy a fényvédő termékek alkalmasak legyenek a megelőzésre, egyaránt védelmet kell nyújtaniuk mind az UVB-, mind az UVA-sugárzás ellen .

A fényvédő (napvédő) terméknek legalább minimális védelmet kell nyújtaniuk az UVB és az UVA sugárzás ellen.

A fényvédő (napvédő) termékre vonatkozó UVB és UVA védelemre vonatkozó állításokat („állítás” alatt a fényvédő termékek címkézésekor, értékesítésekor és reklámozásakor használt, a fényvédő termék tulajdonságaira vonatkozó megszövegezés, valamint megnevezések, márkanevek, képek és egyéb képi vagy más megjelölések értendők) megfelelő mérésekkel kell alátámasztani, és annak eredményét a termékinformációs dokumentációban és biztonsági értékelésben rögzíteni szükséges.

Annak kinyilatkoztatására, hogy az UVA sugárzás ellen is megfelelő (legalább a napvédő faktor SPF 1/3-a értékben) védelmet nyújt a fényvédő (napvédő) termék, az itt megadott ikon elhelyezése javasolt a termék címkéjén. A növekvő fényvédő faktorral párhuzamosan az UVA elleni védelem párhuzamosan növekszik, és egységes tesztelési módszeren alapul.

Egyetlen fényvédő termék sem képes minden UV sugárzást kiszűrni. A fényvédő termékekről nem állítható, illetve nem kelthetik azt a benyomást, hogy teljes védelmet nyújtanak a túlzott UV sugárzásból eredő kockázatok ellen.

Rendkívül fontos az elegendő mennyiségű fényvédő termék alkalmazása és a fényvédő termékek gyakori újraalkalmazása.

A terméken megjelölt napvédő faktor (SPF) védelmi szintjének elérése érdekében a fényvédő termékeket 2 mg/cm2 mennyiségben szükséges alkalmazni, amely egy átlagos felnőtt test esetében 6 teáskanálnyi napvédő terméknek (kb. 36 gramm) felel meg. Kisebb mennyiségű fényvédő termék alkalmazása esetén a védelem aránytalanul csökken (!) A megadott mennyiség felének használata esetén a védelem akár kétszer-háromszor is (!) kevesebb lehet.

A napvédő termékek címkézésére vonatkozó információs követelményeket a fényvédő termékekről és a hatékonyságukra vonatkozó állításokról szóló 2006. szeptemberi Bizottsági ajánlás határozta meg.

A fényvédő termékek címkézése egyszerű és közérthető kell legyen, annak érdekében, hogy segítsünk a fogyasztónak az adott sugárzásnak és bőrtípusnak megfelelő termék kiválasztásában.

A fényvédő termékek tulajdonságaira vonatkozó téves értelmezéseket a termék címkézésén elhelyezett megfelelő figyelmeztetések feltüntetésével kell elkerülni.

A fényvédelem szabályi gyermekkorban

 

Napjainkban egyre többet lehet hallani a fényvédelem fontosságáról, ami a gyerekekre fokozottan érvényes, hiszen a vékonyabb bőrük és fejletlen védekezőképességük miatt ők még érzékenyebbek a napfény káros hatásaival szemben.

 6 hónapos kor alatt a bőr, haj és szem kevés melanint (festékanyagot) tartalmaz, ami a későbbiekben bizonyos szintű védelmet nyújt az UV sugárzás ellen. Emiatt a csecsemők bőre különösen érzékeny a napsugárzás káros hatásaira.

Az első 6 hónap alatt mindenképpen kerülni kell a napot és lehetőleg a fényvédők használatát is. Ilyenkor a vékonyabb bőr miatt fokozott a bőrre kerülő anyagok felszívódása, azonban a szervezetbe kerülő anyagok, gyógyszerek lebontó/feldolgozó képessége még fejletlen. Ezért lehetőleg a karokat és lábakat is eltakaró, sűrű szövésű, világos színű ruhával, a babakocsin és autóban fényvédő napellenzőkkel, arcot, fület, nyakat eltakaró karimás kalappal kell védeni a csecsemőt a napfénytől.
Ha nem megoldható fizikai módszerekkel a fényvédelem, akkor 6 hónapos kor alatt is fényvédő krémet kell használni (mivel nincsenek a fényvédők káros hatásait igazoló tanulmányok, egyesek megkérdőjelezik, hogy bármilyen hatásuk lenne a csecsemőkre. Abban azonban mindenki egyetért, hogy ha más módszerrel nem lehet védeni őket, akkor mindenképpen fényvédőt kell alkalmazni!).

6 hónap és 1 év között már biztonsággal alkalmazhatóak a fényvédő krémek, sprayk.

Olyan fényvédőt kell választani, ami vízálló, minimum SPF 30-as faktorral rendelkezik, valamint UVA és UVB ellen is véd.

A fényvédőt már 20-30 perccel azelőtt alkalmazni kell, hogy nap éri a csecsemőt, ugyanis ennyi idő szükséges a megfelelő hatás kialakulásához. Ezek után ha víz éri vagy fokozottan izzad, azonnal, ezek hiányában 2 óránként javasolt a csecsemőt újra bekenni.

Az alkalmazott fényvédő lehetőleg döntően fizikai fényvédő komponenseket tartalmazzon, mert ezek a bőrön védőréteget képezve verik vissza a káros sugarakat (nem szívódnak fel a bőrbe).

Érdemes arra is figyelni, hogy illatanyagokat és egyéb allergizáló összetevőket ne tartalmazzon a készítmény.

Ha fényvédő sprayt választunk, először a saját kezünkbe juttassuk azt és onnan vigyük fel a gyermek arcára, így az nem kerül a szemébe.

Természetesen az ő esetükben még a felnőtteknél is fontosabb a délelőtt 10 és délután 16 óra közötti időszakban a napfény kerülése!

1 éves kor után ugyanaz vonatkozik a gyermekekre, mint a fél évnél idősebbekre. Érdemes őket hamar naponta bekenni, hogy kialakuljon bennük a napfény elleni védekező szokás. Emellett továbbra is fontos a világos, minél több bőrfelületet takaró öltözet, karimás kalap és napszemüveg használata! Ne felejtsük el a lábfejet és a fület sem!
12 év alatt nem ajánlott az alkohol tartalmú krémek, gélek, sprayk, folyadékok használata.